8 rád ako zachrániť iPhone po vytopení | iDoctor.sk

Ak sa vám stane že váš iPhone skončí vo vode, nedajbože v nejakej inej tekutine, je dosť pravdepodobné, či dokonca isté že si z tohto stretu odnesie isté zranenia alebo ak chcete, poškodenia. Všetky vaše cenné spomienky v podobe fotografií alebo kontaktov, sa môžu stratiť.

Existuje však nádej.

 

Držím palce

Netvrdím že sa vám váš mobil podarí vždy zachrániť, ale tieto tipy vám pomôžu šancu na záchranu zvýšiť. Pripomínam že ak iPhone spadol do mora, resp. prišiel do kontaktu s morskou vodou je šanca na záchranu naozaj nízka, pretože morská voda, teda soľ v nej obsiahnutá, pôsobí agresívne na všetky súčiastky vášho iPhonu.

 

Nezapínajte ho

Ak ste váš iPhone práve vytiahli z vody alebo z mora, odolajte pokušeniu ho zapnúť a pozrieť sa či je v poriadku. V prípade že sa ho budete pokúšať zapnúť, môže dôjsť k skratu súčiastok na základnej doske a s vášho inteligentného spoločníka sa stane len predražené ťažítko. Rovnako aj v prípade že je mobil zapnutý, aktivujte ho len na čas nutný pre jeho vypnutie.

Vyzliecť

Vyberte mobil z obalu, prípadne odstráňte akúkoľvek ochranu displeja. Uvoľníte tak všetku tekutinu ktorá sa môže nazhromaždiť medzi obalom a šasi telefónu.

Sušenie

Prvou a hlavnou prioritou je usušenie telefónu. Očistite ho jemne s čistým obrúskom, špeciálnu starostlivosť venujte hlavne tlačidlám, otvorom pre slúchadlo a nabíjací konektor. Pri sušení týchto citlivých oblastí zaobchádzajte nadmieru opatrne, pretože nechcete vniesť ďalšiu vlhkosť do vášho mobilu. Zariadením opatrne zatrepte aby ste dostali von zvyšnú tekutinu.

Vyberte SIM slot

SIM slot jemne vysušte. Mobil jemne pretraste aby ste sa pokúsili uvoľniť akúkoľvek zachytené kvapalinu z tejto oblasti.

Nepoužívajte fén

Použitie vysúšača vlasov síce môže pomôcť odstrániť vlhkosť z povrchu zariadenia, ale je nepravdepodobné že vysuší kvapalinu z vnútra telefónu. Je viac než isté že spôsobí kondenzáciu kvapaliny vo vnútri telefónu ktorá sa tak rozšíri do všetkých častí a spôsobí vážnejšie poškodenia. Nikdy nenechávajte zariadenie vyschnúť na radiátore.

Použite silika-gel

V úvode si povieme pár slov o tejto skvelej chemickej zlúčenine známej ako „tie maličké vrecúška plné granuliek“ :D, čo balia napr. k topánkam, drobnej elektronike, atď. Jedná sa o pórovitú formu oxidu kremičitého ktorá extrémne dobre pohlcuje vlhkosť. Ak ste vždy pripravený a zhromaždili ste nádobku plnú týchto vrecúšok, vložte váš iPhone celý medzi vrecúška. Túto nádobku zakryte a nechajte granulky robiť svoju prácu cca 48hodín.

Teraz zálohujte

Ak sa vám už podarilo váš iPhone usušiť musíte mať na pamäti že telefón už nikdy nebude v stave ako predtým – problémy s batériou, samovoľné vypínanie, nestabilita a v neposlednom rade, problémy pri zapínaní. Väčšinou sa jedná o problémy spojené s poškodením základnej dosky (oxidáciou). Treba urgentne zálohovať celý obsah zariadenia, pre prípad, že svojho tátoša jedného dňa už nezapnete vôbec.

Vyhľadať odbornú pomoc

Obráťte sa na váš lokálny servis mobilov iDoctor, ktorý štandardne rieši aj poškodenia iPhonov zapríčinené stretom s tekutinou. Pri včasnom a rýchlom riešení sa šance na opravu výrazne zvyšujú. Dlhoročné skúsenosti so servisom mobilov iPhone v kombinácii s použitím originálnych náhradných dielov zabezpečia predĺženie životnosti vašich obľúbených jabĺčkových spoločníkov.

Späť do obchodu