Ako je to vlastne s výdržou batérie a.k.a. 7 mýtov a legiend :)

Mýty a povery, spojené s nabíjaním batérií smartphonov, by sa dali považovať za určitý druh moderných mestských legiend. Kolujú s rovnakou intenzitou s akou sú v pravidelných intervaloch vyvracané. Ktorým veríte vy?

 

Vypínanie aplikácií šetrí batériu

Každý určite niekedy v panike z rýchlo sa vybíjajúcej batérie skúsil dvoj-kliknúť na tlačidlo domov (home button) a následne ukončiť aplikácie, bežiace na pozadí, posunutím hore. Pravdou je, že aplikácie, bežiace na pozadí, naozaj istú časť energie spotrebujú,  ide však o zanedbateľné množstvo. Pravdou je, že ukončením aplikácie túto energiu skutočne ušetríte, nesmiete však danú  aplikáciu znovu spustiť – Takto opakovaným zapínaním a vypínaním bežiacich aplikácii batérii uškodíte.

iPhone-X-Access-App-Switcher-GIF

 

Nabíjanie cez noc škodí batérii

Boli ste varovaní pred nabíjaním svojho iPhonu cez  noc, pretože by mohlo dôjsť k poškodeniu batérie, zbytočným prebíjaním? Toho sa síce báť nemusíte, aj tak sa ale vyvarujte prítomnosti nabíjaného iPhonu vo svojej posteli a používajte výhradne certifikované káble a adaptéry označené - MFi.

 

Lacná nabíjačka odvedie svoju prácu rovnako ako originálna

Nabíjacie káble k zariadeniam Apple nepatria práve medzi doplnky, ktoré sa vyznačujú dlhou životnosťou. Je pochopiteľné, že nechcete za jednoduchý kábel minúť desiatky eur ale šetriť sa na ňom naozaj nevypláca. Vaše zariadenie by správne nemuselo lacnú, necertifikovanú nabíjačku vôbec prijať, nehovoriac o tom, že sa jedná o bezpečnostné riziko. Nakupujte vždy nabíjacie príslušenstvo, ktoré je označené certifikátom MFi.

 

Úplné vybíjanie do 1% je prospešné

Mýtus o nutnosti totálneho vybitia batérie pochádza z dôb nikel-kadmiových batérií. U lítium-iónových batérií je ale tento postup kontraproduktívny, pretože úplné vybitie pripraví batériu o ďalší z jej drahocenných cyklov. Batériu sa snažte pripojiť na nabíjačku zakaždým ak jej stav klesne pod 15 – 20%.

1_ywLvNE-Ot13coHpZ3SEKBg

 

Bluetooth vysáva batériu

Funkcie, ako je Bluetooth alebo WiFi, majú pochopiteľne na spotrebu batérie vplyv, nejedná sa ale o faktory, ktoré by sa na jej vybíjaní významne podieľali. Postupom času sa WiFi a Bluetooth štandardy stali energeticky naozaj šetrnými, a pokiaľ ich spolu so službami určovania polohy (GPS) vypnete, získate maximálne 30 minút prevádzky naviac.

 

Nepoužívajte iPhone pri nabíjaní

Pravdou je, že sa vyskytli prípady, kedy v priebehu používania smartphonu pri jeho nabíjaní došlo k elektrickým skratom alebo vznietení zariadenia. Jednalo sa však o ojedinelé udalosti a priamou príčinou nebolo používanie telefónu ako takého, ale nesprávna voľba príslušenstva, prípadne vada batérie. Svoj iPhone pri nabíjaní kľudne používať môžete, strážte si však jeho teplotu. V prípade prehrievania zariadenia ho vypnite a hlavne odpojte od nabíjačky.

man-using-his-iphone-6-on-a-sofa-2210x1473

iPhone nemusíte vypínať

Ako dlho sa zvládnete zaobísť bez svojho iPhonu a bez neustálej kontroly jeho displeja? Rovnako, ako si od obrazovky potrebujú odpočinúť vaše oči, zaslúži si určitý odpočinok aj váš mobil. Nepotrebuje nutne osem hodín spánku ako  človek, vypnúť ho však aspoň na chvíľu napríklad v priebehu nabíjania je dobrý nápad.

 

Späť do obchodu